Γνωριμία με το Αγρόκτημα Μητρόπολη της Λήμνου

Το Κτήμα Μητρόπολη της Λήμνου είναι από τα παλαιότερα μετόχια της Λήμνου, του οποίου η ίδρυση χρονολογείται από το 1078 μ.Χ.. Κατά τη Φράγκικη περίοδο στη Λήμνο, περίπου το έτος 1207, μεταφέρθηκε η έδρα της επισκοπής του νησιού στο Κτήμα Μητρόπολη και διατηρείται εκεί μέχρι και τον 17ο αιώνα, οπότε και μεταφέρθηκε στη Μύρινα. Από τότε το κτήμα μαζί με τις μεγάλες γεωργικές εκτάσεις που το περιβάλλουν ονομάστηκε ως Κοινοτικό Αγρόκτημα Μητρόπολις και σύμφωνα με την παράδοση δωρήθηκε στους κατοίκους της Λήμνου από τον Κωνσταντίνο τον Παλαιολόγο, για εκπαιδευτικούς και εκκλησιαστικούς σκοπούς. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας
το Κοινοτικό Αγρόκτημα Μητρόπολις λειτουργούσε υπό τη διοίκηση μίας δημοκρατικά εκλεγμένης επιτροπής από χριστιανούς υπηκόους του Οθωμανικού κράτους, με σκοπό την ανέγερση σχολίων και ναών και εξυπηρέτηση λοιπών θρησκευτικών και πολιτισμικών αναγκών της Λήμνου. Αργότερα την χρονιά του 1912 η επιτροπή αυτή μετονομάζεται Παλλημνιακή Επιτροπή και την χρονιά του 1927 μετονομάζεται ως Παλλημνιακό Σχολικό Ταμείο με πενταμελή Διοικούσα Επιτροπή, διοριζόμενη από το κράτος και με θητεία τα τρία χρόνια και κτήμα αποτελεί ίδρυμα. Το κτήμα διαθέτει αρκετές εγκαταστάσεις αποθήκευσης καρπών και ζώων, κάποιες από αυτές πεπαλαιωμένες, σημάδι της μεγάλης οικονομικής ακμής που είχε κατα το παρελθόν το κτήμα, λόγω της αυξημένης αγροτικής παραγωγής. Επίσης στο εσωτερικό του υπάρχουν κάποια γκρεμισμένα κελιά μοναχών, καθώς και ο ναός της μεταβυζαντινής εκκλησίας Παναγιάς. Αξίζει τέλος να αναφέρουμε ότι το ανωτέρω κτήμα λειτουργεί με έσοδα που παράγει το ίδιο από τις γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες του και συμβάλει οικονομικα στη λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του νησιού.










Πηγή: Εγκυκλοπαιδιστής

3 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ποια ειναι περιπου η εκταση του; ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. η εναπομείνασα έκταση του οποίου σήμερα είναι 1650 περίπου στρέμματα καλλιεργήσιμης γης και 750 στρέμματα ορεινού βοσκοτόπου. Και λέμε εναπομείνασα επειδή, για να ανταπεξέλθει στον τεράστιο οργασμό οικοδομικής δραστηριότητας, προπολεμικά εκποίησε μεγάλο μέρος του Αγροκτήματος, το οποίο αρχικά εκτείνονταν από το Λιβαδοχώρι μέχρι σχεδόν τα πρώτα σπίτια του Καρπασίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή