Πολιόχνη Λήμνου



Βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Λήμνου, απέχοντας περίπου 40 χλμ από την πόλη της Μύρινας, κοντά στο χωριό Καμίνια, ακριβώς απέναντι από την Τροία και είναι χίλια χρόνια αρχαιότερη από αυτήν. Κατοικήθηκε από τη νεολιθική περίοδο (4η χιλιετία π.Χ.) και σταδιακά εξελίχθηκε σε αστικό οικισμό της Εποχής του Χαλκού με 1500 κατοίκους, ορθογώνιες πέτρινες κατοικίες, προστατευτικό τείχος, πλατείες, πηγάδια, δρόμους, δημόσια κτήρια και το Βουλευτήριο. Ήρθε στο φως από την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή, που της έδωσε το όνομα Πολιόχνη από προϋπάρχον τοπωνύμιο.


Η ακμή της στηρίχτηκε στην κατεργασία και διακίνηση των μετάλλων, τα οποία εισάγονταν από την Ασία, κατεργάζονταν από ντόπια εργαστήρια με πρωτοποριακές τεχνικές και εξάγονταν. Θεωρείται το αρχαιότερο αστικό κέντρο και εμπορικό λιμάνι της Ευρώπης και δέσποζε στο λεγόμενο πολιτισμό του βορειοανατολικού Αιγαίου επί δύο χιλιετίες. Η ζωή της πόλης διαιρείται σε επτά πολιτισμικές περιόδους που ονομάστηκαν από το χρώμα των αγγείων: Μελανή, Κυανή, Πράσινη, Ερυθρή, Κίτρινη, Φαιά, Ιώδης. Καταστράφηκε από διαδοχικούς σεισμούς πέντε αιώνες πριν από την Τροία του Πριάμου. Μεταξύ των ευρημάτων ξεχωρίζει ένας θησαυρός χρυσών κοσμημάτων που θυμίζουν το λεγόμενο Θησαυρό του Πριάμου, που βρήκε ο Σλήμαν στην Τροία.


Βουλευτήριο
Τέλος αξίζει να επισημάνουμε την ύπαρξη του βουλευτηρίου της Πολιόχνης, έναν χώρο με μία έκταση πάνω από 50 τμ , μία διπλή σειρά από βαθμίδες στις μακριές πλευρές και την είσοδο στην στενή βόρεια πλευρά, μπορούσε να φιλοξενήσει μέχρι 80 προκρίτους . Ήταν ένας χώρος συνάθροισης για συλλογικές αποφάσεις, αφού εκεί δεν ασκούσαν κάποια συγκεκριμένη εργασία ή τελετουργικό. Μπορούμε να πούμε ότι η Λήμνος πρωτοπόρησε στο θέμα της δημοκρατίας, αφού η παρουσία του βουλευτηρίου υποδηλώνει και την πρώτη ύπαρξη δημοκρατίας στον ελληνικό χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου