Μύρινα, η πρωτεύουσα της Λήμνου



Φθάνοντας με το καράβι στη Λήμνο θα αντικρίσετε τη Μύρινα με το πανέμορφο ενετικό κάστρο, το μικρό γραφικό λιμάνι με τις ταβερνούλες γύρω γύρω, την παραλία του τούρκικου γιαλού και το μικρό κάτασπρο ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή του λόφου πάνω από το λιμάνι. Η Μύρινα πρόκειται για μία μικρή κωμόπολη με πληθυσμό 5.107 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011, αποτελώντας την πρωτεύουσα της Λήμνου. Το όνομα Μύρινα προήλθε από την  Μύρινα, η οποία ήταν κόρη του βασιλιά της Ιωλκού, Κρηθέα, και της γυναίκας του πρώτου βασιλιά του νησιού, Θόαντα.
Την αρχαιότητα της πιστοποιούν και οι αρχαιολογικές έρευνες τόσο μέσα στην ίδια την πόλη, όσο και στην περιφέρεια της. Στα προϊστορικά χρόνια φαίνεται πως κατοικήθηκε κυρίως η περιοχή του Μετεωρολογικού Σταθμού και των Ρηχών Νερών. Βρέθηκαν εκεί λείψανα κατοίκων της Νεολιθικής Εποχής και της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού, καθώς και τμήματα ισχυρών οχυρώσεων της πρώιμης εποχής του Χαλκού.
Παραλία Τούρκικου Γιαλού με θέα τον Άγιο Νικόλαο
Πυρήνας της πόλης είναι το Κάστρο της, θεμελιωμένο στη βραχώδη χερσόνησο που χωρίζει την έξοδο της Μύρινας προς τη θάλασσα σε δύο παραλίες. Το κάστρο χτίστηκε επί του Αυτοκράτορα Ανδρόνικου Α Κομνηνού( τέλη του 12ου αιώνα), πάνω στα τμήματα μιας παλαιότερης οχύρωσης, λείψανα της οποίας διακρίνονται κάτω από τα νεότερα τείχη, καθώς και στο εσωτερικό του. Κάτω από το κάστρο βρίσκεται το λιμάνι της πόλης, το κέντρο της οικονομικής ζωής για ολόκληρο το νησί. Στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο λιμάνια, το μικρό -βενετσιάνικο, το οποίο είναι γραφικό με πλακόστρωτο δρομάκι του και τις ταβέρνες, όπου σερβίρονται νόστιμοι θαλασσινοί μεζέδες.

Κατά την άφιξη σας στη Μύρινα, αξίζει να απολαύσετε μία βόλτα στην μικρή αγορά της, η οποία ξεκινάει από το λιμάνι και καταλήγει μέχρι την πλατεία ΚΤΕΛ. Κατά τη διαδρομή σας στην αγορά θα θαυμάσετε αρκετά εμπορικά καταστήματα με την ιδιαίτερη διακόσμηση το καθένα, καθώς και τα ξεχωριστής ποιότητας λημνιά προϊόντα, όπως το τυρί καλαθάκι, το μελίχλωρο τυρί, τα τοπικά κρασιά, τα φλωμάρια και ντόπια παξιμάδια.
Ξωκλήσι Αγίου Νικολάου
 Αφού ολοκληρώσετε την βόλτα σας στην αγορά, μετά αξίζει να περπατήσετε στο Ρωμέικο Γιαλό. Κατά μήκος του Ρωμέικου Γιαλού θα θαυμάσετε τα εντυπωσιακά σπίτια της τότε λημνιακής αριστοκρατίας, χτισμένα όλα στο 2ο μισό του 19ου αιώνα, τα οποία έχουν ξεχωριστή αρχιτεκτονική σχεδίαση. Οι κατοικίες αυτές δημιουργήθηκαν από ομογενείς λημνιούς, οι οποίοι κατά τον 19ο αιώνα είχαν μεταναστεύσει και κατοικούσαν στην Αλεξάνδρεια, στην Οδησσό, στην Τεργέστη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της εποχής. Ανάμεσα στα κτίρια αυτά είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού και το Μητροπολιτικό Μέγαρο, το οποίο κάποτε ήταν κατοικία ενός πλούσιου Αιγυπτιώτη, αλλά σήμερα στεγάζει το Εκκλησίαστικό Μουσείο του νησιού. Στη Μύρινα ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν και οι τρεις μεγάλες εκκλησίες της Μύρινας, ο μητροπολιτικός ναός της Αγίας Τριάδας, ο ιερός ναός του Αγίου Παντελεήμονα και η Παναγιά του Τσας. Μετά από όλα αυτά μπορείτε να τελειώσετε την βόλτα σας καταλήγοντας σε μία από τις καφετέριες της πόλης, οι οποίες ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες σφύζουν από ζωή και κίνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου