Το λιμάνι του Μούδρου

Το λιμάνι του Μούδρου βρίσκεται 30 χλμ νοτιοανατολικά της Μύρινας, είναι ένα φυσικό λιμάνι και ασφαλές καταφύγιο για πολλά σκάφη σε περίπτωση κακοκαιρίας. 
 
Το λιμάνι του Μούδρου στο παρελθόν έγινε αρκετά γνωστό κυρίως κατά τους βαλκανικούς πολέμους και κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Το 1912 ο ναύαρχος Κουντουριώτης αποφάσισε  να απελευθερώσει τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και να αντιμετωπίσει τους Τούρκους στα Δαρδανέλια. Αλλά για να μπορέσει να πετύχει το σχέδιο αυτό έπρεπε πρώτα να απελευθερώσει το νησί της Λήμνου. Έτσι φτάνει στον κόλπο του Μούδρου με το θωρηκτό Αβέρωφ στις 7 Οκτωβρίου του 1912, πραγματοποιεί απόβαση στην θέση Βουρλίδια και στη συνέχεια με εκστρατευτικό σώμα σε συνεργασία με αρκετούς ντόπιους που συνενώθηκαν μαζί τους, οδηγήθηκε μέσω του χωριού Άγιος Δημήτριος προς το Κάστρο της Μύρινας, με αποτέλεσμα την παράδοση της Λήμνου από τον τούρκο διοικητή του νησιού και την απελευθέρωση της Λήμνου. Επίσης ένα χρόνο αργότερα από τον κόλπο του Μούδρου εκτελέστηκε και η πρώτη επιτυχημένη αεροπορική κατασκοπεία και επίθεση κατά του τουρκικού στόλου με 4 αυτοσχέδιες βόμβες από το υδροπλάνο Ναυτίλος, το οποίο είχε βάση τον κόλπο του Μούδρου, με χειριστή τον Μιχάλη Μουτούση και παρατηρητή τον Αριστείδη Μωραϊτίνη.

 Αργότερα το λιμάνι του Μούδρου γίνεται ξανά γνωστό κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, καθώς γίνεται έδρα της βρετανικής διοίκησης με απόφαση του Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος θεωρεί ότι το λιμάνι του Μούδρου μπορεί να αποτελέσει ασφαλές καταφύγιο για όλο το συμμαχικό στόλο, τον οποίο απάρτιζαν πολεμικά πλοία από Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία κ.α. Υπήρξε στιγμή που μέσα στον κόλπο του Μούδρου φιλοξενούνταν 500 πολεμικά πλοία, με πολύ ισχυρή στρατιωτική δύναμη, με στρατιώτες από όλες τις χώρες, που είχε η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία υπό κατοχή. Εκεί στις 30-10-1918 υπογράφτηκε ανακωχή μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων και της Τουρκίας πάνω στο βρετανικό πλοίο Αγαμέμνων με την περίφημη συνθήκη του Μούδρου, την πρώτη συμφωνία λήξης του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτά σχετικά με την ιστορία. 

Σήμερα στο λιμάνι του Μούδρου υπάρχουν αρκετά εστιατόρια, όπου μπορείτε να γευτείτε εδέσματα της τοπικής και ευρωπαϊκής κουζίνας, καθώς και μερικά καφέ μπαρ, όπου μπορείτε να δροσιστείτε με δροσερά ποτά και αναψυκτικά. Για να μεταβείτε στο Μούδρο, αν δεν διαθέτετε δικό σας μεταφορικό μέσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λεωφορεία του ΚΤΕΛ ή κάποιο από τα ταξί του νησιού. 
Τηλέφωνο Λιμεναρχείου (Μούδρου) 22540 71240

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου