Η Μαρούλα, η κόρη της Λήμνου


 Στον περίβολο του ιερού ναού της Ζωοδόχου Πηγής στον Κότσινα της Λήμνου δεσπόζει καμαρωτά και αγέροχα το μπρούτζινο άγαλμα της θρυλικής Μαρούλας, την οποία πολλοί ιστορικοί την ταυτίζουν με την Ιωάννα της Λωραίνης ή Ζαν ντ'Αρκ. Το άγαλμα αυτό είναι δημιούργημα του Ιπποκράτη Σαβούρα και χρηματοδοτήθηκε από το Διδασκαλικό Σύλλογο Λήμνου την περίοδο του 1969.
  Η Μαρούλα ήταν κόρη του Ισίδωρου Κομνηνού, ο οποίος προστάτευε την περιοχή του Κότσινα το 15ο αιώνα. Στην γιορτή Κωνσταντίνου και Ελένης ο Σουλειμάν εξαπέλυσε επίθεση στο νησί και έτσι Έλληνες και Βενετοί αμύνονταν στο φρούριο την τουρκική επίθεση. Σε μία στιγμή η άμυνα των Ελλήνων και των Βενετών άρχισε να υποχωρεί και ο πατέρας της Μαρούλας λαβώθηκε και όλοι οι αξιωματικοί και οι φρουροί σκόρπισαν. Τότε εμφανίστηκε η Μαρούλα, η οποία σήκωσε ψηλά το αιματοβαμμένο ξίφος του πατέρα της, που λίγο πριν είχε ξεψυχήσει στα χέρια της και όρμησε
πρώτη στην μάχη ενθαρρύνοντας και τους υπόλοιπους να επιτεθούν. Έτσι επήλθε η νίκη και ο Σουλειμάν εγκατέλειψε την μάχη ταπεινωμένος.
  Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για την ιστορία της Μαρούλας, αξίζει να διαβάσετε το ενδιαφέρον μυθιστόρημα <<Μαρούλα της Λήμνου>> της Μαρίας Λαμπαδαρίδου-Πόθου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου