Ο Άγιος Νεομάρτυρας Αθανάσιος ο Λημνιός




Ο Νεομάρτυρας Αθανάσιος ο Λημνιός γεννήθηκε στο χωριό Ρεπανίδι της Λήμνου. Εκεί μεγάλωσε και έμαθε τα πρώτα του γράμματα. Στη συνέχεια αποφάσισε να πάει στο Άγιο Όρος για να γίνει μοναχός. Εκεί όμως μετά το ξέσπασμα της επανάστασης, σκλαβώθηκε μαζί με αρκετούς άλλους που βρίσκονταν στα μοναστήρια από τους Τούρκους και πουλήθηκε σε έναν Αγαρηνό άρχοντα της Αιγύπτου, ο οποίος τον υποχρέωσε να αλλαξοπιστήσει και να παντρευτεί μία αιχμάλωτη χριστιανή.

Ο Αθανάσιος τελικά αλλαξόπιστησε, οι Τούρκοι του απένειμαν τον τίτλο του Αγά και έτσι ο Αθανάσιος απέκτησε μεγάλη περιουσία και δύναμη. Όμως μετά από καιρό άρχισε να βλέπει στα όνειρα του τον Άγιο Αθανάσιο Αλεξανδρείας και μετάνιωσε για την αλλαγή της πίστης του. Οπότε αφού το συζήτησε με τη σύζυγο του αποφάσισε να επιστρέψει στο Άγιο Όρος, αφήνοντάς της όλη του την περιουσία. Ο Αθανάσιος ασκήτεψε στο Άγιο Όρος αρκετό χρονικό διάστημα ζητώντας συγχώρεση για την αλλαγή της πίστης του και αφού έλαβε το Άγιο Μύρο, έγινε δεκτός στην Ορθόδοξη εκκλησία.

Γύρω στο 1843 ο Αθανάσιος επέστρεψε στη Λήμνο, όπου πρόσφερε μεγάλο πνευματικό έργο. Ο Νεομάρτυρας όμως επειδή άλλαξε την πίστη του από μουσουλμάνος σε χριστιανό, μπήκε στο μάτι των Τούρκων οι οποίοι θεωρούσαν μεγάλο αμάρτυμα το γεγονός αυτό και έτσι προσπαθούσαν με διάφορες αφορμές να τον κατηγορήσουν και να τον καταδικάσουν.

Οπότε το 1846 τον συνέλαβαν και τον ταξίδεψαν με πλοίο με προορισμό την Κωνσταντινούπολη για να τον οδηγήσουν στον Σουλτάνο για να τον δικάσει. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού όμως τον θανάτωσαν, πετώντας τον στην θάλασσα αλυσοδεμένο με αποτέλεσμα να πνιγεί.

Η μνήμη του Νεομάρτυρα Αθανάσιου τιμάται την τέταρτη Κυριακή μετά την Πεντηκοστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου