Η Λημνία Γη



Στη θέση με το όνομα Αγιόχωμα μεταξύ Κότσινα και Ρεπανιδίου, βρισκόταν από τα πολύ παλιά χρόνια, είδος πηλού που λεγόταν Λημνία γη.

Ο πυκνόρρευστος αυτός πηλός απέκτησε φήμη εκλεκτού φαρμάκου για πολλές περιπτώσεις. Χρησιμοποιούνταν ως αντίδοτο κατά των δηλητηριάσεων και για τη θεραπεία της δυσεντερίας, για εσωτερικά έλκη, αιμορραγίες, λοιμώδεις πυρετούς, νοσήματα των νεφρών και παθήσεις των ματιών.
Το πρώτο δείγμα του πηλού πάρθηκε τουλάχιστον στην εποχή του Ηροδότου. Τον έπλυναν και του έδιναν σχήμα δίσκου, ενώ ήταν ακόμα μαλακός. Σφραγίζανε τους δίσκους με ειδική σφραγίδα. Λένε ότι η πρώτη σφραγίδα , είχε τη μορφή κατσίκας. Αργότερα, συνηθιζόταν η κεφαλή της θεάς Άρτεμης και χρόνια αργότερα- στα χριστιανικά χρόνια-απεικονίζεται η κεφαλή του Σωτήρος.
Μετά την κατάκτηση του νησιού από τους τούρκους, είχανε τη σφραγίδα της ημισελήνου πάντα συνοδευόμενη από ένα αστέρι, ή είχανε τη σφραγίδα της κατσίκας.
Η ανόρυξη του πηλού, όπως αναφέρεται, γινόταν μετά εξαιρετικής τελετής και παρουσία πολλών κατοίκων του νησιού. Στην αρχή, η τελετή συνδεόταν με τη λατρεία της Άρτεμης και η ημερομηνία τέλεσης ήταν στις 6 Μαίου.
Κατά τους χριστιανικούς χρόνους, ως ημερομηνία ανόρυξης ορίσθηκε η 6η Αυγούστου ημέρα γιορτής του Σωτήρος.
Η τάφρος για την ανόρυξη, ανοιγόταν μετά από τη θρησκευτική και πολιτική τελετή και ενώπιον των τοπικών αξιωματούχων και των άλλων επισκεπτών ανασυρόταν ο πηλός και μεταφερόταν μέσα σε ιερό κάνιστρο, όπου η ιέρεια άπλωνε την υγρή μάζα σε πλάκες κατάλληλου πάχους, κοβόταν σε ρόμβους πάνω στους οποίους έβαζαν την επίσημη σφραγίδα( Λημνιά σφραγίδα), πριν την έκθεση των πλακών στον ήλιο για αποξήρανση.
Μετά την αποξήρανση διανεμόταν ή πωλούνταν σε όλα τα γνωστά μέρη του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου