Ατσική Λήμνου



Το χωριό Ατσική βρίσκεται στην κεντρική πεδιάδα της Λήμνου και απέχει 22 χλμ από τη Μύρινα. Είναι ένα από πιο αρχαία χωριά του νησιού,που πρωτοαναφέρεται το 1284 σε έγγραφα της Μεγίστης Λαύρας. 
Εντύπωση προκαλεί ο ναός του Αγίου Γεωργίου με το μεγάλο πέτρινο καμπαναριό. Το όνομα του χωριού προέρχεται από τα αρχαία χρόνια. Όταν εγκαταστάθηκαν από την Αθήνα οι κληρούχοι, του έδωσαν το όνομα Αττική είτε σε ανάμνηση της πατρίδας τους, είτε επειδή στον εύφορο κάμπο της φύτεψαν αττικές (ελαιόδεντρα ή συκιές). Αργότερα με τον τσιτακισμό (ιδιωματισμό της γλώσσας σύμφωνα με τον οποίο το τ προφέρεται σαν τσ) που επικρατούσε στο νησί, το όνομα έγινε Ατσική.



Από το χωριό κατάγονται πολλοί σημαντικοί άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο διάσημος βυζαντινολόγος Peter Charanis και ο σημαντικός ιστορικός της Λήμνου, Τάσος Καψιδέλης.

Σήμερα το χωριό είναι ένα από τα πιο ζωντανά στη Λήμνο, διαθέτει εξατάξιο δημοτικό σχολείο στο οποίο φοιτούν όλα τα παιδιά από τα γύρω χωριά καθώς διάφορα μπαράκια και νυχτερινά μαγαζιά. Επίσης κοντά στο χωριό βρίσκεται και η παραλία του Αγιαρμόλα, γνωστή από την εκδήλωση που γίνεται κάθε χρόνο την παραμονή του πανηγυριού του μικρού ναού του Αγίου Ερμολάου, με διάφορες αθλητικές δοκιμασίες και την χοροεσπερίδα που διοργανώνεται το βράδυ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου