Κοντιάς Λήμνου



Το χωριό είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά στη Λήμνο και βρίσκεται σε απόσταση 24 χλμ από την πόλη της Μύρινας. Προμεσαιωνικός οικισμός, χτισμένος ανάμεσα σε τρεις δεντροφυτεμένους λόφους με πεύκα και κυπαρίσσια. Ο επισκέπτης θα περπατήσει μέσα από πλακόστρωτα δρομάκια και θα ξεχωρίσει σε καίρια σημεία του χωριού πολλά εντυπωσιακά οικοδομήματα, κατάλοιπα μίας εποχής ευμάρειας.


Εκτός από τα υπέροχα αρχοντικά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι τρεις εκκλησίες του χωριού. Ο Άγιος Δημήτριος που κτίστηκε το 1867 και βρίσκεται στη θέση του Παλαιού μοναστηριού, μετόχι της Αγίας Λαύρας του Άθωνα.Ο Χριστός, μεταγενέστερη εκκλησία χτισμένη την περίοδο του 1950 και ο μικρός ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, χτισμένος την περίοδο των πειρατών (16ος αιώνας). Αυτό άλλωστε μαρτυρεί  η φρουριακή του μορφή με τις σωζόμενες πολεμίστρες. Ο ναός λειτουργεί σήμερα ως μουσείο με παλιές βυζαντινές εικόνες.

Στο βάθος φαίνονται οι παραδοσιακοί μύλοι της Λήμνου
Χαρακτηριστικό του Κοντιά οι παλιοί πέτρινοι ανεμόμυλοι που δεσπόζουν στη μία είσοδο του χωριού, όπως και η δροσιά που δίνουν τα μεγάλα πλατάνια στην άλλη είσοδο του. Κοντά στο χωριό βρίσκονται οι παραλίες Διαπόρι και Εβγάτης. Το όνομα του χωριού προήλθε σύμφωνα με την παράδοση από δύο μεγάλους μεγαλοκτηματίες. Ο ένας λεγόταν Κονδέας και ο άλλος Χανδρέας. Ο πρώτος έδωσε το όνομα στην περιοχή και ο δεύτερος το χείμαρρο που βρίσκεται κοντά στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου