Τα αμπέλια της Λήμνου και το Λημνιό κρασί


  Το κρασί της Λήμνου ήταν και είναι ένα από τα κύρια εξαγώγιμα προϊόντα της οικονομίας της. Αναζητώντας την ιστορία του, ανακαλύπτουμε ότι ήταν γνωστό από την αρχαιότητα, καθώς όπως αναφέρει ο Όμηρος στην Ιλιάδα, με λημνιό κρασί ευφραίνονταν οι Αχαιοί  κατά την πολιορκία της Τροίας. Άλλες αναφορές του παρελθόντος για το κρασί της Λήμνου εντοπίζουμε στην Ειρήνη του Αριστοφάνη (τας λήμνιας αμπέλους) και στον Ονομαστικό του Πολυδεύκη (λημνίαν άμπελον).
Ακόμα και οι κάτοικοι της προϊστορικής Ηφαιστείας είχαν απεικονίσει σε κάποια νομίσματα τσαμπιά με σταφύλια. Το κρασί φορτώνονταν σε καράβια και μεταφέρονταν σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας και ανταλλάσσονταν με άλλα σημαντικά προϊόντα, τα οποία ήταν σε έλλειψη στο νησί. Σημαντικό ήταν το εμπόριο, το οποίο γινόταν με τις μονές του Αγίου Όρους, κυρίως από τα μετόχια τους που βρίσκονταν στη Λήμνο.
  Η κύρια ποικιλία κρασιού είναι το μοσχάτο Αλεξανδρείας, το οποίο αναπτύσσεται ευκολότερα στη Λήμνο, λόγω του ηφαιστειογενούς εδάφους της, καθώς και του κλίματος της. Άλλες ποικιλίες του νησιού είναι το καλαμπάκι ή αλλιώς το Λημνιό κρασί, η γκντούρα και τα φωκιανά. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η πιο παλιά ποικιλία στο νησί είναι το καλαμπάκι ή αλλιώς όπως το λένε μερικοί το Λημνιό. Η ρώγα του είναι πολύ μικρή, έχει πολλά κουκούτσια και έντονη χρωστική. Είναι κατάλληλο μόνο για παρασκευή κρασιού και όχι για βρώση.
  Σήμερα στο νησί υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις, που ασχολούνται με την παρασκευή και την εμφιάλωση κρασιού, αλλά και άλλων ποτών, τα προϊόντα των οποίων έχουν βραβευθεί σε αρκετούς διεθνείς διαγωνισμούς και εκδηλώσεις. Οπότε αν επισκεφθείτε την Λήμνο, αξίζει να δοκιμάσετε και να γευτείτε το ποιοτικό κρασί του νησιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου