Οι Αργοναύτες στη Λήμνο



Ο βασιλιάς της Κρήτης Ραδάμανθυς, έκανε δώρο στο Θόα τη Λήμνο. Οπότε πρώτος βασιλιάς στη Λήμνο ήταν ο Θόας, γιος του Διόνυσου-θεού του κρασιού- και της Αριάνδης. Ο Θόας είχε γυναίκα του την κόρη του βασιλιά Κρηθέα, τη Μύρινα. Από αυτή πήρε το όνομα και η πόλη του νησιού.
Στη διάρκεια της βασιλείας του Θόα, οι γυναίκες παραμέλησαν τη λατρεία της θεάς Αφροδίτης. Η θεά  τότε θύμωσε και τις τιμώρησε. Αποτέλεσμα της τιμωρίας αυτής ήταν να μυρίζει το σώμα τους άσχημα. Εξαιτίας της άσχημης μυρωδιάς που είχε το σώμα τους οι άνδρες τους τις άφησαν και πήραν γυναίκες από τη Θράκη. Οι Λήμνιες θύμωσαν τόσο πολύ που σκότωσαν τους άνδρες τους και όλα τα μικρά αγόρια του νησιού και τους πέταξαν στη θάλασσα.
Οι παλιότεροι λένε ότι αυτή η άγρια δολοφονία έγινε σε μία περιοχή που ονομάστηκε Ανδροφώνιο και είναι το σημερινό Ανδρώνι. Τα πτώματα τους τα πέταξαν στον Πέτασσο. Οι γυναίκες κατάφεραν να σκοτώσουν τους άντρες τους, καθώς εκμεταλλεύτηκαν μία γιορτή , κατά την οποία εκείνη μέθυσαν από το πολύ κρασί και κοιμήθηκαν. Φαίνεται ότι από εκείνα τα χρόνια οι άνθρωποι αγαπούσαν πολύ το κρασί.Από τους άνδρες σώθηκε μόνο ο βασιλιάς Θόας, τον οποίο η κόρη του Υψιπύλη έκρυβε σε ένα πιθάρι και τον έριξε στη θάλασσα.
Ένα χρόνο αργότερα, έφτασαν στο νησί οι Αργοναύτες, οι οποίοι έρχονταν από την Ιωλκό και πήγαιναν στην Κοχλίδα για να πάρουν το χρυσόμαλλο δέρας με το πλοίο τους από την Αργώ.Οι  Λημνιές στην αρχή νόμισαν ότι ήταν πειρατές και ετοιμάστηκαν να τους πολεμήσουν. Αργότερα όμως μετά από διαπραγματεύσεις, τους δέχτηκαν στο νησί και με τη βοήθεια της Αφροδίτης δημιούργησαν φιλίες μαζί τους.
Γρήγορα ο αρχηγός των Αργοναυτών Ιάσονας παντρεύτηκε την Υψιπύλη και οι υπόλοιποι Αργοναύτες τις άλλες Λημνιές. Όλοι περνούσαν καλά και γλεντούσαν με διάφορες γιορτές που έκαναν κάθε τόσο, αλλά και με αγώνες που διοργάνωσε η Υψιπύλη για να τιμήσει τον πατέρα της. Όμως ο Ηρακλής, που όλο αυτόν τον καιρό δεν κατέβηκε από την Αργώ, τους παρακινούσε να φύγουν από τη Λήμνο. Τελικά οι Αργοναύτες έφυγαν αφού έκαναν αρκετά παιδιά με τις γυναίκες της Λήμνου. Ο Ιάσονας με την Υψιπύλη έκαναν δύο παιδιά, τον Εύηνο και τον Θόα που πήρε το όνομα του παππού του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου