Ο μύθος της γυναικοκτονίας


Όταν οι Πελασγοί έμεναν στην Αττική, οι Αθηναίοι τους είχαν δώσει ένα κομμάτι γης κοντά στον Υμηττό και εκεί απασχολούνταν κυρίως με τη γεωργία. Όμως επειδή οι Πελασγοί ενοχλούσαν τις γυναίκες τους και τα παιδιά τους όταν πήγαιναν να πάρουν νερό από την Εννεάκρουνο και επειδή σχεδίαζαν να επαναστατήσουν εναντίον των Αθηναίων, τους έδιωξαν από την Αττική. Οι Πελασγοί, αφού εγκαταστάθηκαν στη Λήμνο, θέλησαν εκδικηθούν τους Αθηναίους για το κακό που τους έκαναν. Για αυτό, αφού κατασκεύασαν πλοία, ξαναγύρισαν στην Αττική κρυφά, τις μέρες που οι Αθηναίοι έκαναν γιορτές προς τιμήν της θεάς Αρτέμιδος, άρπαξαν πολλές Αθηναίες και τις πήραν στη Λήμνο με τη βία. Σε λίγα χρόνια οι Αθηναίες έκαναν παιδιά από τους Πελασγούς, τα οποία όμως διαπεδαγωγούσαν σύμφωνα με τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπους τους.
Έτσι τα παιδιά αυτά δεν έκαναν παρέες με τα άλλα παιδιά των Πελασγών παρά μόνο μεταξύ τους. Οι Πελασγοί, επειδή φοβήθηκαν ότι τα παιδιά αυτά όταν μεγάλωναν μπορεί να στρέφονταν εναντίον τους, τα σκότωσαν όλα μαζί με τις μητέρες τους Αυτή όμως η άγρια δολοφονία, τους έφερε μεγάλες συμφορές. Η γη δεν έδινε καρπούς, ούτε τα ζώα γεννούσαν, αλλά ούτε και οι γυναίκες τους γεννούσαν.
Βλέποντας όλες αυτές τις συμφορές οι Πελασγοί, πήγαν να πάρουν τη συμβουλή του Μαντείου των Δελφών. Η Πυθία τους είπε για να απαλλαγούν από όλα αυτά, έπρεπε να κάνουν ό,τι τους ζητήσουν οι Αθηναίοι.
Πραγματικά οι Πελασγοί πήγαν στην Αττική και είπαν στους Αθηναίους ότι ήταν να πρόθυμοι να κάνουν ό,τι τους ζητήσουν. Οι Αθηναίοι τους ζήτησαν να παραδώσουν τη Λήμνο και οι Πελασγοί αφού σκέφτηκαν έξυπνα, τους απάντησαν, ότι θα τους την παραδώσουν όταν ένα πλοίο τους καταφέρει να φτάσει από την Αττική στη Λήμνο με βόρειο άνεμο σε μία μέρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου