Άγιος Δημήτριος Λήμνου



Το χωριό Άγιος Δημήτριος βρίσκεται σε απόσταση 10,5 χλμ από την Μύρινα. Ονομάστηκε έτσι από τον πολιούχο άγιο του χωριού. Το χωριό μέχρι το 1947 ονομαζόταν Λέρα. Την ονομασία αυτή την είχε σύμφωνα με τον παρακάτω μύθο:

Τη Λήμνο έπρεπε να τη μοιρασθούν δύο αδέλφια, παιδιά του βασιλιά. Έτσι, συμφώνησαν σαν καλύτερο τρόπο για να τη μοιρασθούν, να κάνουν το εξής: Να ξεκινήσει ο ένας από την Πλάκα προς το Κάστρο και ο άλλος από την αντίθετη κατεύθυνση και όπου συναντιόνταν θα ήταν το σημείο στο οποίο θα γινόταν ο χωρισμός του νησιού. Ώρα εκκίνησης όρισαν τη φωνή του πετεινού. Όμως συνέβηκε το γεγονός ότι ο πρώτος αδελφός που έπρεπε να ξεκινήσει από την πλάκα να ήταν πανούργος. Για αυτό πότισε με κρασί τον πετεινό του και τον μέθυσε.Έτσι λάλησε πολύ πριν από τη σωστή ώρα και συναντήθηκαν τέλος στην  περιοχή αυτή που δεν ήταν στη μέση του νησιού. Επειδή ο άλλος αδελφός κατάλαβε την αδικία του είπε << Αχ μπρε λέρα >>και από τότε το χωριό ονομάστηκε Λέρα.
Στο χωριό αυτό την περίοδο της ανταλλαγής των πληθυσμών εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από το Ρείς - Δερέ της Μ. Ασίας. Με μεγάλη εμπειρία στην καλλιέργεια της ελιάς, της σταφίδας και των καπνών, υπήρξαν σπουδαίοι εκτροφείς αλόγων, αλλά και φημισμένοι ψάλτες. Ριζώνοντας στην νέα πατρίδα έγιναν οι κύριοι παραγωγοί σταφυλιών, κρασιού και ούζου της περιοχής. Το χωριό είναι γνωστό για τα αμπέλια και τα καλής ποιότητας σταφύλια του, για αυτό και έχει πολλά λακαριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου