Δημήτριος Γληνός στη Λήμνο




Μία ακόμη εξέχουσα προσωπικότητα, που άφησε το στίγμα της στο νησί της Λήμνου ήταν ο Δημήτριος Γληνός. Εκπαιδευτικός στο επάγγελμα και αργότερα συγγραφέας και πολιτικός έμελλε να αφήσει το στίγμα του και στη Λήμνο. Γεννήθηκε στις 22 Αυγούστου 1882 στη Σμύρνη. Αποφοίτησε από την Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης, την Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αργότερα σπούδασε στην Ιένα και τη Λειψία της Γερμανίας παρακολουθώντας μαθήματα φιλοσοφίας, παιδαγωγικής και πειραματικής ψυχολογίας.


Ο Δημήτριος Γληνός ήταν υπέρ της γλωσσοεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και προς τούτο είχε συμμετάσχει στην Εκπαιδευτική Επιτροπή, που συγκρότησε ο Ε. Βενιζέλος για την εξέταση του θέματος της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και υποβολή προτάσεων.
Αργότερα έγινε σύμβουλος στο Υπουργείο Παιδείας της προσωρινής κυβέρνησης της Θεσσαλονίκης την περίοδο του 1917, και Γενικός Γραμματέας του ίδιου Υπουργείου. Τότε ξεκίνησε την εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του 1917 προωθώντας το διάταγμα για την εισαγωγή της δημοτικής στη στοιχειώδη εκπαίδευση γενόμενος έτσι ο πρωτεργάτης της λεγόμενης 'γλωσσοεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης'. Μετά την ήττα του Βενιζέλου στις εκλογές του Νοεμβρίου 1920 παραιτήθηκε από τη θέση του και επαναδραστηριοποιήθηκε στον Εκπαιδευτικό Όμιλο.


Κατά τη διάρκεια της καριέρας του δίδαξε σε αρκετά σχολεία. Ένα από αυτά ήταν και η 7/τάξια Αστική Σχολή Βαρουσίου της Λήμνου, δηλαδή το σημερινό πρώτο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας, στο οποίο επιτέλεσε σημαντικό έργο και συνέβαλλε στην βελτίωσης της διδασκαλίας και της ποιότητας μάθησης.


Μερικά σημαντικά έργα του Δημήτριου Γληνού είναι 'Δημιουργικός ιστορισμός', 'Γυναικείος ανθρωπισμός', 'Οι χοίροι υΐζουσιν', ' Ένας άταφος νεκρός', 'Τριλογία του Πολέμου' και 'Διαλεκτικό υλισμό'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου